WEIMARINER

pes WEIMARINER, pasma WEIMARINER, WEIMARINER slika Srebrno-siv Weimaraner je bil vzrejen kot lovski pes, na začetku 19. stoletja. Kronane glave in vosoko plemstvo ga je uporabljalo za lov na veliko divjad, kot so medvedi, srnjad, divji prašiči pa tudi lisice. Ko je moda lova na veliko divjad pojenjala, so Weimaranerja začeli uporabljati kot pomočnika za lov na na male živali.

Weimaraner je še danes izvrsten lovski pes. Je neustrašen čuvaj družine, vašega imetja in izredno zvest.

Ime je ta pes dobil po veliki vojvodi Weimar, Karl Augustu. Še vedno se ponaša s svojim aristokratskim videzom, atletskim telesom in do potankosti usklajenem videzu. Za te pse ni bilo pomembno samo to, da so pridno delali impak tudi, da so lepo izgledali.

Njegova kratka gladka dlaka, daje Weimaranerju nek poseben malce »vzvišen videz« .

Obstaja pa tudi dolgodlaka varianta. Dlaka je dolga, svilena in za razliko od kratkodlake variante, nima prirezanega repa.

Samci zrastejo od 63 do 68 cm, samičke pa od 58 do 63 cm. Običajno tehtajo od 25 do 32 kg, samčki so lahko tudi težji.

Weimaraner je hiter in močan pes, z izrazitim lovskim nagonom. Do tujcev niso tako zelo prijazni, kot recimo retriverji. So namreč izredni čuvaji. Tudi iz tega psa se z zgodnjo in pravilno vzgojo da narediti prijetnega družinskega spremljevalca.

Weimaraner je izredno inteligenten pes. Drži se ga rek, da je to «pes s človeškimi možgani«. Za Weimaranerja ni noben sprehod predolg. Poln je energije, zato potrebuje res aktivnega lastnika, ki bo z njim preživel ves svoj prosti čas, ga vozil na lov, dolge sprehode, se z njim igral in ga nenehno zaposloval. Potrebuje lastnika z dobrimi živci, ki ga bo »včasih« težko, vendar že od majhnega vztrajno vodil in vzgajal, ga spoznaval z ljudmi in drugimi živalmi, ga pravilno in vztrajno socializiral.

Weimaraner zna biti prijazen z otroki, vendar ni primeren za majhne otroke. Zanj je še posebno potreben zelo zgoden pristop k treningu, predvsem zato, da kasneje ne skače po ljudeh. Že tako naskakovanje za mnoge ljudi in otroke ni prijetno, če pa to stori tako močan in velik pes kot je Weimaraner je to še posebno neprijetno,ker se lahko zgodi, da bi v svoji preveliki igrivosti tudi koga prevrnil.

Če si boste omislili Weimaranerja imejte pred očmi psa, katerega prvotna naloga je bil izključno lov. To je znal početi 100%, brez napake in tako ima še danes močan lovski nagon. Če bo že od mladička pri hiši kakšna mačka, jo bo še nekako toleriral. Drugače, pa pred njim ne bo varna nobena majhna žival in niti slučajno se ne bo odpovedal priložnosti po lovu kamor koli boste šli. To ni pasma za začetnike. Potrebuje lastnika, ki ima izkušnje s prav posebnimi pasmami, predvsem pa ve, kako vzgojiti dobrega lovskega psa, da bo tudi on znal biti zvest in ubogljiv. In postal spremljevlec, ki vam bo dolga leta pridno sledil, kamorkoli boste šli.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 40241 krat.