TORNJAK

pes TORNJAK, pasma TORNJAK, TORNJAK slika Ponosni tornjak je že zelo stara pasma. Prve omembe psov, podobne današnjemu tornjaku segajo v daljnje 9. stoletje. Katoliški dokumenti omenjajo prav take pse, ki so opravljali isto nalogo kot današnji tornjaki tudi v 11 in 14. stoletju. Že takrat so ga namenjali za čuvanje živine in ljudi. Tornjak pa danes žal spada med zelo redke pasme.

Tornjak je velik in močan. Skladne postave, za svojo velikost izredno spreten. Zraste od 60 do 70 cm in tehta od 38 do 50 kg. Ima skoraj kvadratasto telo. Krasi ga dolga, gosta dlaka, z močno podlanko, v belo črni, belo rjavi ali trikolor varianti. Njegov pogled je miren, resen in izraža samozavest in dostojanstvo.

Tornjak sam po sebi ni agresiven. Ima močan značaj, iz njega odseva neka mirnost. Ni živčen, je izvrsten čuvaj, vedno buden. Do svoje družine izredno prijazen, prav tako tudi do živali, ki z njim rastejo. Svojo nalogo čuvaja tornjak vzame hudo resno. Z njim, ki se ponaša kot "starodavni" borec z medvedi in podobnimi zvermi, pač ni šale. Je izredno inteligenten in zelo dobro presodi, kdaj je nevarnost resna. Takrat se se iz angela spremeni v demona.

Tornjak je stvaritev narave. Njegov ustroj mu omogoča preživetje v najkrutejših vremenskih pogojih. Bil je ustvarjen za delo v naravi, zato se še danes najbolje počuti vzunaj na prostem, kjer uživa svojo svobodo.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 42420 krat.