TIBETANSKI MASTIF

pes TIBETANSKI MASTIF, pasma TIBETANSKI MASTIF, TIBETANSKI MASTIF slika Tibetanski mastif je že starodavna pasma. Kot prvi poznani primer zdajšnjega tibetanskega mastifa navajajo letnico 1121 pred našim štetjem. Tudi znani popotnik Marco Polo, je že omenjal psa, podobnega tibetanskemu mastifu. Takole ga je opisal:" Visok kot osel, z glasom močnim kot levji."

Uporabljali so ga v Tibetu in sicer kot čuvaje izven svetega mesta Lhasa. V zgodnjih leti 19 stoletja, je tibetanske mastife imel tudi kralj Georg IV. V letih okupacije Tibeta, je ta pasma skoraj izginila. Le nekaj izbranih primerkov so izvozili Američani in Evropejci. Samo prizadevnim vzrediteljem gre zahvala, da lahko še danes občudujemo te prelepe pse.

To je velikan med psi. Močan, pes, ki s svojo postavo vzbuja vso spoštovanje. Ima močno glavo. Krasi ga močno odlakan rep, ki ga nosi ponosno zavitega na hrbet. Zraste od 60 do 75 cm in tehta od 45 do 90 kg. Dlaka je srednje dolga, ravna, črna, modra, zlato rjava, črna z ožigi, modra z ožigi lahko ima tudi belo liso na prsih.

Ta pes je čuvaj že od nekdaj. Še danes ge je treba vzeti sila resno. Če ni zraven lastnika, potem nikar ne silimo na njegov teren. Je umirjen pes, pameten in hitro dojema. Je pa tudi bitje, ki zna misliti, tako, je vzgoja tega psa, včasih prava pustolovščina.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 35634 krat.