SHETLANDSKI OVČAR

pes SHETLANDSKI OVČAR, pasma SHETLANDSKI OVČAR, SHETLANDSKI OVČAR slika Prihaja iz Škotske, točneje iz Shetlandskega otočja. Nastal je iz mešanja različnih pasem, predvsem pa so želeli dobiti psa, ki bi bil primeren za pasenje čred na zahtevnem ozemlju Shetlandskega otočja.

Shetlandski ovčar, ljubkovalno imenovan tudi Sheltie, je nekakšen »mali« bratec že kar legendarnega Škotskega ovčarja. Ravno tako se ponaša s prelepo dolgo dlako, ki je največkrat saboljevo bela, najdemo pa jo tudi v trobarvni različici (črno bela z rjavimi oznakami), blue merle (čista srebrna s poškropljeno črno ali črnimi lisami) ter črno-belo ali črno-rjavo. Sheltie spada med manjše pasme. Velik je od 35,5 do 37cm. Njegova dlaka, ni pretirano zahtevna za vzdrževanje.

Danes je Sheltie predvsem družinski pes. Zvest spremeljevalec, inteligenten, ubogljiv in nadvse ustrežljiv. Ena od potencialnih problemov je plahost, kar pa z zgodnjo socializacijo lahko preprečite.

Najbolje se bo razumel z nežnim in mirnim lastnikom. To je izredno inteligenen pes. Skupina strokovnjakov pod vodstvom dr. Stanley Coren, strokovanjakinjo za živalsko inteligenco, je to pasmo uvrstila na 6. mesto od 132 testiranih pasem. Ugotovili so, je ta pes sposoben razumeti ukaz že po 5 poizkusu, v nekaj primerih pa je bilo dovolj že prvič.

Sheltie je primeren za vse, tudi za začetnike. Izkazal se bo tudi kot dober čuvaj. Do vaših obiskov bo povsem neusiljiv, saj je znan po tem, da je do tujcev zadržan.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 34843 krat.