SHAR PEI

pes SHAR PEI, pasma SHAR PEI, SHAR PEI slika Dobeseden prevod imena bi se glasil "pes s kožuhom zlato-peščene barve". Shar Pei izhaja iz Kitajske in se ponaša z dolgo in precej burno zgodovino. Glede njegovega nastanka obstajata dve domnevi. Eni domevajo, da je to sari kitajski molos. Drugi, pa njegove korenine iščejo v prednikih Chow-Chowa.

Prvi viri Shar Pei-a omenjajo že leta 206 p.n.š., v času vladavine Han. Takrat je bil to deloven pes v pomoč kmetom. Mnogo predstavnikov te pasme, pa so vzgojili tudi v borbene pse in tako je ostalo vse do Maove Kitajske. Z novo vlado in revolucijo, je bilo kakor je to običajno, seveda potrebno pospraviti tudi vso zgodovino. Prepovedali so vzrejo psov in uvedli celo posebne davke za tiste, ki so si psa sploh lako privoščili. Mnogo predstavnikov te pasme je pristalo tudi v človeških želodcih, saj je pomanjkanje hrane privedlo do tega, da so pse vzrejali predvsem za prehrano. Tako je v 50 letih ostalo živih samo nekaj primerkov te pasme. In leta 1975, je bil Shar Pei vpisan v Guinesevo kjigo rekordov, kot najbolj redka pasma.

Prvi primerek te pasme je v Evropo prišel leta 1978.

Shar pei je kompakten, srednje velik pes. Zanj so značilne gube po čelu in plečih. Majhni uhlji in glava, ki spominja na povodnega konja. Velik je od 44 do 51 cm. Ima trdo ščetinasto kratko dlako, brez podlanke.

Po značaju je miren, neodvisen in zvest. Svoji družini je pripaden in, čeprav je navidez tako krotek in miren, vas bo branil na življenje in smrt. Ne smemo namreč pozabiti, da se v njegovi krvi pretaka "bojna" kri. Zato je potrebno že mladička pravilno vzgajati. Učili ga boste preko igre s pozitivno motivacijo in bog ne daj, da bi ga fizično kaznovali ali nanj vpili. Ker z nepravilnim ravnanjem v njem lahko vzpodbudimo nezaželjeno vedenje.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:

Kvaliteta: z rodovnikom + smo registriran vzreditelj

Pri nas vzrejamo omenjeno pasmo. Pokličite nas ali pa nam pišite.

podatki o vzreditelju:
psarna: Alistea
Aleksandra Studen, Metelkova 1, 1000 Ljubljana
e-mail: alistea@gmail.com
mobitel: 041 564 100
domača stran: http://www.sharpei.skvpm-klub.si/


ta opis je bil prikazan 39183 krat.