SALUKI - PERZIJSKI HRT

pes SALUKI - PERZIJSKI HRT, pasma SALUKI - PERZIJSKI HRT, SALUKI - PERZIJSKI HRT slika Iz njega odseva milina in njegovo atletsko telo nam razodeva, da je sposoben izjemne hitrosti. Saluki je po pričevanju zgodovinarjev verjetno najstarejša pasma na svetu. Obliko kot jo ima sedaj, ima saluki že skoraj 7000 let. 21 maja, leta 2004, so v izvodu revije "Science" potrdili, da so znanstveniki z analizami DNA ugotovili, da je saluki pes, ki se je prvi odcepil od volka.

Bil je lovski pes, uporabljala pa so ga Beduinska plemena za lov na gazele. Beduini so uporabljali posebej izurjene sokole, ki so krožili nad divjadjo, dokler jih saluki ni zgrabil in pritisnil k tlom. Nosili so jih na kamelah, da bi zaščitili pasje blazinice pred zgočim puščavskim peskom.

Saluki je srednje velik, kratkodlak. Ima tanke in lahke kosti. Pojavlja se v beli barvi z različnimi znamenji, zlati, rdeči, grizli ali trikolor. Zraste od 58 do 71 cm in tehta od 14 do 25 kg.

Saluki je ponosen lepotec, ki ne mara priganjanja in za lastnika šolanje predstavlja pravi iziv. Saluki zna biti trmast, zato je potrpežljivost največja vrlina bodočega lastnika. Še vedno ima močan lovski nagon in je ob nepravilni socializaciji lahko napadalen do drugih psov. Na lastnika se saluki naveže, do tujcev pa zna biti tu in tam, odvisno od značaja celo malce plašljiv.

Za sproščanje salukijeve energije ga lahko peljete na pasje dirke, kjer se izvrstno obnese. Saluki je namreč izvrsten tekač, lahko doseže hitrost tudi do 64 km na uro. V svoji top formi, lahko to hitrost drži tudi do 8 km daleč.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 24754 krat.