PAPILLON - KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL

pes PAPILLON - KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL, pasma PAPILLON - KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL, PAPILLON - KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL slika 9. FCI skupina - družni psi

Papillon, Continental toy spaniel, Epagneul nain continental, Metuljček... Kontinentalni pritlikavi španjel ali Papillon, po slovensko Metuljček je ime majhnemu, bogato odlakanemu, skladno grajenemu psu z velikimi pokončnimi ušesi ki spominjajo na metuljeva krila nekateri pa imajo tudi črto po sredini glave, ki spominja na metuljev trup.

ZGODOVINA:
Od kod Papillon prihaja ni točno znano. Včasih pa je bil dvorni pes,upodobljen tudi na marsikateri sliki. Najprej so bile Phalene,dvignjena ušesa pa so pri pasmi dosegli z mešanjem različnih pasem.

pes PAPILLON - KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL, pasma PAPILLON - KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL, PAPILLON - KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL slika IZGLED:
Papilloni imajo majhen gobček, ki ne sme biti daljši od lobanje, majhen črn smrček, ter velike, mandljaste, temne oči. Njihov trup je daljši kot je visok. Rep je močno odlakan ter nošen ukrivljen čez hrbet.

Dlaka je po telesu daljša, po glavi in nogah pa krajša. Je mehka,svilnata ter prijetna na otip. Nima podlanke. Lahko je različnih barv-dovoljene so vse barve razen jetrne, vendar mora po telesu prevladovati bela (razen na glavi). Glava je prav tako različnih barv, po sredini glave pa je zaželjena bela črta (ni pa nujna).

Višina: do 28 cm
Teža:se deli na 2 kategoriji:
- pod 2,5 kg za pse in psice
- od 2,5 kg-4,5 kg pri samicah do 5kg
Ugriz: škarjast

SPLOŠNO:
Papillon je živahen, poskočen, inteligenten, svojeglav, dobrovoljen inprijazen pes. Najraje je ob svojem lastniku. Ker je zelo inteligenten, se ga lahko šola, vendar samo z pozitivno motivacijo. Ker je majhen, inteligenten in lahek, je primeren tudi za agility, flybal, obidence, dog dance (ples s psom) ter seveda za razstavljanje.

So zelo prijazni psički, ki radi igrajo klovne in skušajo biti v centru pozornosti. Če jim kaj ni všeč, to znajo pokazati in zamero kuhati še kak dan. Hitro začuti tvoje počutje, če si žalosten te poskusi spraviti v dobro voljo, ali pa se samo stisne k tebi, če si vesel se veseli s tabo. Je odličen družabnik, ter najboljši zaupnik. Lastnik mu pomeni največ nasvetu in zanj je pripravljen storiti vse!

PRIMEREN LASTNIK:
Kljub svoji majhnosti, priročnosti, nežnosti in učljivosti to ni pes za vsakogar. Je majhen krhek pes, ki ne preneša življenja zunaj na mrazu. Potrebuje določeno pozornost, nego in ljubezen.

Z otroci se dobro razume toliko časa, dokler ne silijo preveč vanj. Je poskočen in aktiven pes, ki potrebuje določeno mero gibanja dnevno, ampak mu ni hudega, če kak dan ostane brez dolgega sprehoda.

Če vam tak pes odgovarja, ste prepričani, da bo ustrezal vašemu načinu življenja, pa vas ne bo razočaral, ker je veliko srce v malem telesu.

Avtor besedila in slik: Zala Košnik, psarna Rozalia's

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 43272 krat.