NEAPELJSKI MASTIF

pes NEAPELJSKI MASTIF, pasma NEAPELJSKI MASTIF, NEAPELJSKI MASTIF slika Zgodovina

Po 2. sv. vojni je ostalo samo nekaj neapeljskih mastifov in človek, ki je rešil mastina pred izumiranjem, je bil PIERO SCANZIANI, kateri je tudi predstavil pasmo na razstavi v poznem 1940-tem letu. Je oče neapeljcev. Vsi ljubitelji te pasme bi se morali zahvaliti prav njemu, ker brez SCANZIANI-ja pasma sploh ne bi več obstojala. Od legendarnega para PACCHIANA in GUAGLIONE 1 se je lahko samo ena psica uporabila za razplod in ona je postala mati VILLANOVA-mastino in prababica mnogih šampionov. Njegov mastino GUAGLIONE je postal oče rase!

Pozneje je imel MARIO QUERCI iz Prata blizu Firenc z znano psarno DI PONZANO največ mastino šampionov. Prijatelj Querci-ja, CLEMENTE BIONDO iz Cancella je dal Querciju psico z imenom FIAMMA kot darilo z zahtevo za obljubo, da dobi mladička (psico) iz prvega legla. V rokah Quercija je FIAMMA postala prva psica mastino napoletano, ki je osvojila italijanski šampionat leta 1953, sledeč prvega samca SCANZIANI-jevega GUAGLIONE 1 leta 1949.

Linije, ki so se zvrstile v naslednjih letih: SCANZIANI, GIACCHETELLA, DON PAOLINO, FALCO, NOLANO, ARGO, ALLOCA, ZACCARO, OLIVIERO, BARONE D´OTAVIANO… Leta 1897 se je v Italiji pojavilo standardno kinološko delo prof. dr. TECCA iz Neaplja. Pod pojmom MASTINO se lahko prebere naslednje: ON je enak celemu arzenalu orožja in je usposobljen za najtežje in najnevarnejše love in boje z divjimi živalmi.

Vzbuja vtis močne volje in ponosa, ter vsak trenutek dokazuje vdanost svojemu gospodarju! Primeren je za čuvanje živine, ker je sposoben pomiriti razbesnele bivole. Čaka na ugoden trenutek, da žival zagrabi za usta in jo spusti šele, ko se umiri. Je neustrašen lovec, ki se ne boji spopasti se z medvedom, bivolom, volkom ali psom, kot tudi s človekom. Pravi herkules, siguren v svojo moč, ne napada iz zasede, ampak vedno spredaj in brez oklevanja

Nasprotnika pritisne ob tla in se zadovolji s tem, da ga čvrsto drži. Ne napada brez razloga, vendar gorje tistemu, ki ga izziva! On je najzvestejši in najsigurnejši čuvaj hiše, skladišča ali stvari, ker bi raje umrl, kot pa dopustil, da se nekdo dotika njemu zaupane stvari!

Vzgoja Mastino je pes, ki ima čuvanje vsega, kar je njegovo, v krvi in na NOBEN način ne smemo v njem vzpodbujati agresije in posesivnosti, ker bomo dobili neobvladljivo zver, na katero ne bomo imeli nobenega vpliva več!

Ravno nepravilna vzgoja je v veliki meri tisto, kar vpliva na napačno predstavo ljudi o tej pasmi.

Bolj kot pripisovanje negativnih vedenjskih, se pravi prirojenih lastnosti, je sicer prav, da poznamo njihove psihične značilnosti. A ne zato, da bi se z njimi zadovoljili, saj na VEDENJSKO sliko psa v veliko večji meri vpliva OKOLJE, kot pa vplivajo dedni dejavniki. Z ustreznim ravnanjem oziroma VZGOJO namreč lahko željene lastnosti okrepimo, nezaželjene pa zmanjšamo!

Mastino NI deloven pes, lahko pa z njim opravimo osnovne vaje poslušnosti, v pasji šoli pa zahtevajte, da vas poleg učenja vaj poučijo tudi o NAČINU PRIDOBIVANJA AVTORITETE, kajti to ni le proces ukazovanja in fizičnega omejevanja psa, temveč pravilen odnos do njega.

Če nismo sposobni ali ne znamo sebe postaviti na mesto vodje, je pes z močnim značajem nagonsko prisiljen prevzeti vodilno mesto. Vedenje takega psa bo v odnosu do človeka izzivalno ali celo agresivno.

Opis: Psarna Unique Magnificent

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 33070 krat.