MALTEŽAN

pes MALTEŽAN, pasma MALTEŽAN, MALTEŽAN slika Maltežan, aristokrat med psi. Ponaša se z naslovom "najstarejša pasma na svetu". Tako pravijo zgodovinarji in nastanek tega prikupnega kužka po njihovo sega že v čas pred našim štetjem in sicer okoli 6000 let. V zvezi z njim se največkrat omenja otok Melita, ki naj bi bila predhodnica današnje Malte. Zato, se kot država izvora tega prečudovitega bitja upravičeno podpiše prav Malta. Njegov videz je naravnost božanski, zato ni čudno, da so maltežane imeli že rimski cesarji, kasneje pa tudi številne kronane glave.

Maltežana boste spoznali po njegovi svileni beli dlaki, ki sega do tal. Kar nekaj nege potrebuje ta "maltežanski zaklad". Potrebno je redno česanje,striženje in 1x tedensko kopanje. Zraste od 20 do 25 cm in tehta od 3 do 4 kg.

Čeprav na videz tako majhen in nežen, pa je maltežan zelo ponosen in korajžen pes. Izgleda, da ga njegova majhnost prav nič ne moti. Je zelo samozavesten in srečanje z zanj veliko večjimi vrstniki ne predstavlja za maltežana prav nobene težave. Je izredno vdan in zvest pes. Tako ljubek in ljubezniv. Se hitro uči in je primeren tudi za agility.

Maltežan ne potrebuje veliko gibanja, tudi ne bo zahteval od vas, da se z njim ves čas igrate in ukvarjate. Zna se zamotiti tudi sam, za sprehode pa vam bo vseeno neznansko hvaležen.

Pes, ki so ga v njegovi daljni zgodovini imeli kralji in cesarji je v današnjem času več kot primeren tudi za tiste, ki nase kaj dajo. Številni filmski zvezdniki so si kot ljubljenčka omislili prav maltežana. Naj omenimo samo nekatere: Elizabeth Taylor, Frank Sinatra, Halle Berry, Mia Farrow, Lee Remmick, Heather Locklear....

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 105232 krat.