LANDSEER

pes LANDSEER, pasma LANDSEER, LANDSEER slika ZGODOVINA: V Anglijo so iz Nove Furlandije okrog 17. stoletja pripeljali ribiči svoje pse. Angleško plemstvo je bilo zelo navdušeno nad njimi. Leta 1820 je Sir Edwin Landseer narisal ogromno sliko tega plemenitega psa. Bili so tudi zelo dobri reševalci iz vode, zato je kraljeva reševalna služba imenovala celo enega psa za častnega člana. V pristanišču je namreč pomagal reševati ljudi. Slike Sira Edvarda so postale zelo znane, zato so dali temu psu ime po njem. Od črnega Novofurlandca se razlikuje po višini saj je večji, bolj vitek in temperamenten.

Landseer je pes spremljevalec. Po značaju je zelo odprt pes, prijazen do ljudi in ni zadržan. Obožuje svojo družino in gospodarja, zelo se razume z otroki in različnimi domačimi živalmi, če je že od malega lepo vzgojen. Uživa v vodi in je do pozne starosti zelo igriv. Nima zelo izrazitih čuvajskih lastnosti. Brezpogojno pa bo branil svojo družino. Ni potepuh, če je že od rane mladosti socializiran.

SPLOŠNI VTIS: Landseer deluje kot močan, skladno grajen pes. Njegovo gibanje je elastično in okretno, dosti bolj kot pri Novofurlandcu.

GLAVA: Glava mora biti široka in masivna z izrazito izboklino na tilniku. Dolžina gobca je enaka globini gobca. Ustnice so priležne. Se ne slini. Zgornja ustnica rahlo prekriva spodnjo. Nos in ustnice so črne.

OČI: Mandljeve oblike, srednje velike, globoko vsajene, rjave do temnorjave. Svetlo rjava barva se dopušča. Notranja veka se ne sme videti. Ima prijazen pogled.

UHLJA: Srednje velika, trikotna, segata do zunanjega kotička oči, spodaj rahlo zaobljena glavi priležna. Dlaka daljša na zunanji strani ušes.

UGRIZ: Popoln škarjast ugriz. Spodnji prednji zobje se dotikajo zadnje strani sprednjih zgornjih zob.

VRAT: Vrat je suh mišičast in močan. Približno enako dolg kot glava. Viseča koža ni zaželena.

SPRENJE TACE: Ravne, dobro okotene. Komolci ob telesu, gibanje tekoče in lahko.

TRUP: Trup je dvakrat daljši od glave. Hrbet je raven, širok in globok. Močno usločene kolčne kosti. Trebušna linija le malo dvigajoča se. Pleča močna, široka in mišičasta.

ZADNJE TACE: Okostje in mišičevje zadnjih okončin je močno. Široka stegna. Gibanje prosto in tekoče.

TACE: Velike mačje šape, se ne obračajo na ven. Med prsti plavalna kožica, ki sega precej daleč do krempljev.

REP: Močan, segajoč do največ malo čez kolčni sklep. Gosto obdlakan, a ne kot zastava. Če pes stoji, rep prosto visi, le špic je malo zavit. Če je v gibanju ga sme imeti nad hrbtno linijo.

DLAKA: Dlaka mora biti brez izjeme dolga, gladka, gosta in finega otipa. Poddlaka je gosta, vendar ne tako gosta, kot pri Novofurlandcu. Rahlo valovita dlaka je dovoljena. Ko češemo v obratno smer, se mora ta vrniti v prvotno lego.

BARVA: Osnovna barva je čisto bela z nepravilnimi črnimi »fleki« po trupu. Vrat, prednje prsi, trebuh, okončine in rep so beli. Glava je črna. Značilna je belina na smrčku in bela čelna črta. Nečista belina ni napaka, vendar ni zaželena.

VELIKOST: Plečna višina: samci 72-80 cm, samice 67-72 cm. Majhna odstopanja gor ali dol so dopustna.

NAPAKE: Svetle ali sivorumene oči ter preblizu ležeče oči. Šibak hrbet, mlahavi boki, usločen hrbet, prekratek prsni koš in močno dvigajoča se trebušna linija. Pomanjkljiva okotenost, ter noge na x.

Opis: Romana Sovič, psarna Kleine-sonntag

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 70606 krat.