KRAŠKI OVČAR

pes KRAŠKI OVČAR, pasma KRAŠKI OVČAR, KRAŠKI OVČAR slika Izvor tega dominantnega in ponosnega lepotca je tako skrivnosten, kot je »Kraševec« sam. O tem od kje izvira obstaja mnogo zgodb. Največkrat ponovljena verzija, govori o tem, da so se kraševci razvili in pasme »canis molosus«, ki naj bi izhajala iz azijskih psov. V Evropo naj bi ji pripeljali Grki. Iz te pasme naj bi se razvila tudi šarplaninec in grški pastirski pes.

Spet drugi, zagovarjajo trditev, da so predniki današnjih kraševcev prišli iz Apeninskega polotoka, čeprav Italijani prisegajo, da so njihovi pastirski psi prišli iz vzhoda.

Tretji in najmanj glasni pa zagovarjajo teorijo, da so prednike kraševcev prinesli Slovani izza Urala.

Kakorkoli že, dejstvo je, da je kraševec že zelo stara pasma, nakar nakazuje že Janez Vajkard Valvazor v knjigi Slava vojvodine Kranjske. Opisoval je močne, neustrašne pse, ki naj bi jih gojili ob reki Pivki.

Po dolgotrajnih prizadevanjih slovenskih ljubiteljev in kinologov je leta 1968, Kraškega ovčarja priznala tudi mednarodna kinološka zveza. In tako, je kraševec postal in zaenkrat ostal edina avtohtona slovenska pasma, priznana v mednarodnem merilu. Desetletja, so se za to priznanje borili priznani slovenski kinologi, ki so želeli svetu dopovedati, da je to samostojna pasma, da je to kraški ovčar. Stoletja se je kraševcu namreč godila krivica, da so ga zamenjevali z vsemi mogočimi pasmami, predvsem s šarplanincem.

Kraševec je srednje velik, močan pes z gosto železno sivo bogato dlako. Velik je od 54 do 63 cm in tehta od 25 do 42 kg.

Po značaju je to pastirski in ne ovčarski pes, zato od leta 2001 uporabljamo samo ime kraševec. Pastirski pes večinoma lenari in je ves čas pozoren ter pripravljen odreagirati v primeru, da je čreda v nevarnosti. Tako so kraševci odganjali volkove in potepuške pse.

Nalogo pastirskih psov kraševci opravljajo še danes, le da je danes njihova čreda družina, ki jo je pripravljen braniti do zadnjega diha. Svojo nalogo čuvaja bo kraševec opravil 100%, brezkompromisno, je vdan in nepodkupljiv. Je inteligenten, nikoli se vam ne bo podredil in sam zna presoditi situacijo in sam bo odločal ali je vaše ukaze res nujno izpolniti ali ne.

Kraševec bo užival pri družinah, ki so radi veliko v naravi. Ni ravno najprimernejša pasma za začetnike, vendar zanj velja pravilo, da ko ga enkrat imaš, ne moreš več imeti kake druge pasme.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:

Kvaliteta: z rodovnikom + smo registriran vzreditelj

SPREJEMAMO REZERVACIJE ČISTOPASEMSKE MLADIČE KRAŠKE OVČARJE Z RODOVNIKOM.

podatki o vzreditelju:
psarna: SREDNJEDRAVSKA
Franc Kiseljak, Trniče 74d., 2206 Marjeta na Dr. polju
e-mail: franc.kiseljak@gmail.com
tel.: 02/ 685 30 01
domača stran: https://www.facebook.com/srednjedravska.psarna


ta opis je bil prikazan 56425 krat.