JAZBEČAR

pes JAZBEČAR, pasma JAZBEČAR, JAZBEČAR slika Jazbečar prihaja iz Nemčije. Pasma kot jo poznamo danes, je še zelo mlada. Za njegov nastanek se omenja 20. stoletje. Prvotno je bil izključno lovski pes. Namenjen je bil za lov na jazbece, lisice in zajce. Njegove kratke noge in podlgovato vitko telo so jazbečarju omogočale, da je zlezel v brlog in od tam pregnal žival.

Jazbečarja najdemo v treh velikostih, vsako posebej pa določa svoj standard. Tako imamo standardnega in pritlikavega jazbečarja ter kunčarja, vsak od njih pa lahko nosi svoj plašč in sicer kratkodlakega, resastega ali dolgodlakega. Velikost ločimo z obsegom trupa, tako ima standardni jazbečar prsni obseg nad 35 cm, pritlikavi od 30-35 cm, kunčar pa do 30 cm. Standardni jazbečarji dosegajo do 9 kg, pritlikavi do 6 kg, kuničarji do 4 kg.

pes JAZBEČAR, pasma JAZBEČAR, JAZBEČAR slika Najmanj "jazbečarski po značaju" so dolgodlaki jazbečarji, nad katerimi so lovci očitno že obupali. Dolgodlakega jazbečarja so vzredili športni kinologi, ki so iskali prijetnega in razstavno zanimivega psa. Tako so krvi jazbečarja prilili kri miroljubnih španjelov (ključno vlogo sta igrala suseški in poljski španjel), nato pa so psičke spet selektivno pomanjšali. S tem križanjem so (večinoma) zatrli lovsko usmerjenost in uporabnost.

Pri dolgodlakem jazbečarju je dlaka dolga, mehka, gladka in ravna ali rahlo valovita in sijoča. Pod vratom in na spodnjem delu trupa je daljša in gostejša, na zadnji strani nog, uhljih in na spodnjem delu repa tvori velike rese. Zagotovo se naš mali junak lahko pohvali tudi z visoko mero pasje inteligence, katero mu je človek skozi leta sodelovanja in tesne navezave še dodatno plemenitil. Ravno zato po njem segajo tudi vodniki-nelovci!, ki v jazbečarju vidijo prijetnega, za stanovanje primernega družabnika. So zelo ljubeznivi, prijazni, ubogljivi, se hitro učijo in so zelo navezani na svojega lastnika. Na prvem mestu stoji "njegova družina", je pa nasproti tujcem prijaznejši kot kratkodlaki jazbečar. Z otroki se dobro razume pod pogojem, da smo ga nanje navadili že v mladosti. Prav tako običajno dobro shaja z drugimi psi. Ni kaj pretirano navdušen nad "lovljenjem", najraje poležava na kavču in se greje ob naših grelnih telesih.

Opis: pasme-psi.com, Darej Gorjup

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 52456 krat.