HAVANSKI BIŠON

pes HAVANSKI BIŠON, pasma HAVANSKI BIŠON, HAVANSKI BIŠON slika Havanec daje kot majhen pes zelo močan vtis. Noge so močne in dovoljujejo precej svobodno in lahkotno gibanje. Temne oči in dolg rep prekriva dolga svilnata dlaka. Dlakav kožuh je lahko valovit, bolj valovit, vse do skodranega. Havanec je dvojno oplaščena pasma, tako njegova poddlaka kot naddlaka sta mehki. Kožuh odraslega psa meri od 15 do 20 centimetrov in ima bisernat sijaj. Nekateri havanci nosijo v sebi kratek-recesiven gen. Če bi se dva havanca s tem genom sparila, bi bilo možno, da bi nekaj mladičkov imelo gladek, kratek kožuh. Havanec s takšnim kožuhom se ne more razstavljati in se na razstavi smatra kot velika napaka. Nekateri so havance z napačnim kožuhom poimenovali Shavanci.

OPIS: Oči imajo obrobe, nos in lica so črna pri vseh barvah, razen pri pravem čokoladnem havancu. Havanci obstajajo v skoraj vseh barvah, kremnata, zlata, bela, srebrna, modra, črna, možne pa so tudi kombinacije in pa trikolorji. V severni ameriki so priznane vse barve, nobena barva nima prednosti. Pri nekaterih ameriških vzrediteljih pa imata čokoladna in črna barva prednost. Pravi čokoladni havanec mora imati vsaj 2,6 cm čokoladne dlake. Čokoladni imajo lahko zelene ali jamberjeve oči. V nekaterih evropskih državah črni in čokoladni havanci včasih niso bili priznani. Najprej so priznali črne, sedaj še čokoladne. Drža je unikatna, polna življenja in poskakujoča, vse to nakazuje dober in vesel karakter pravega havanca. Rep mora biti ob pravi drži povzdignjen nazaj. Pasma je solidnopsihičnega tipa. Havanec daje grob vtis majhnega psa, je krepak, močan in odločen in glede na to, da je majhen pes, ni občutljiv niti krhek.

TEMPERAMENT: Havanci so družni psi, nežni in odzivni. Zelo se navežejo na svojo družino in so odlični z otroki. Zelo so čustveni in igrivi, z visoko stopnjo inteligence. So zelo družabni in se razumejo z vsemi, ljudmi, psi, mačkami in drugimi živalmi. Odlični so za razne treninge ubogljivosti in se bodo razumeli z drugimi psi. Ta radovedna pasma zelo rada posedi na visokih stolih in opazuje dogajanje okrog sebe. Zelo so občutljivi na ton glasu. Trde in močne besede ga bodo samo nepotrebno razburile, dosegle pa ne bodo nič. Havanci imajo sloves cirkuškega psa, verjetno zato, ker so zelo lahko učljivi in doumljivi, ter radi delajo za ljudi. Lajanje sicer ni v njihovi naravi, zato jih je potrebno naučiti da tega ne počnejo prepogosto, dokler to že ne postane razvada. Havanci so odlični opazovalci, v vsakem primeru vas bodo obvestili ko dobite obisk, vendar bodo goste hitro prijazno pozdravili, takoj ko bodo videli, da so z vaše strani dobrodošli. Nekateri lahko razvijejo določeno stopnjo sramežljivosti do tujcev, vendar to ni karakteristika pasme. Havanci živijo za vsako vašo besedo in dejanje. Ne bi smeli biti neučakani ali agresivni. Glede na to, kako majhni so, ne pokažejo niti kančka strahopetnosti.

VIŠINA, TEŽA: 20-28 cm, 3-6kg

ZDRAVSTVENE TEŽAVE: Načeloma je to pasma, ki živi zdravo in dolgo življenje.

ŽIVLJENJSKI POGOJI: Havanci so dobri za bivanje v stanovanju. Zelo so aktivni znotraj in se bodo znašli brez zunanjosti. Havanci so navajeni življenja v vašem domu in niso psi za na dvorišce, vseeno pa potrebujejo razgibavanje.

POTREBE: Vsaj en sprehod na dan, s temi psi se je potrebno redno ukvarjati.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 14-15 let

MLADICI: 1-9 mladičev na leglo, povprečno 4.

MENJAVANJE DLAKE, NEGA: za domače ljubljenčke, je najpametneje, da se dlaka pristriže, zaradi lažje nege. Če želite, da ima dolgo in negovano dlako, potem ga je potrebno trikrat na teden razčesati in ga v celoti očistiti. Na voljo je poseben šampon, ki pomaga dlaki, da se ne zapleta. Dlako med prsti na nogami je potrebo obrezovati in negovati. Dlaka na nogah je lahko pristrižena. Razstavni psi potrebujejo ogromno več nege. Veliko je negovanja, mrtva dlaka se mora dnevno odstranjevati s česanjem. Redno je potrebno pregledovati oči in ušesa. Če ušesa niso vedno čista, lahko pride do vnetja. Lepota negovanega havanca je v tem, da še vedno zgleda sprošcen in prost. Ce psa že kot mladica navadite na striženje krempljev, mora to navado sprejeti tudi kot odrasel. Zobje se čistijo enkrat tedensko, najbolje je psa na to navaditi že kot mladiča. Pasma je dobra za alergike. Ne prenašajo alergij.

Opis: Romana Sovič, psarna Kleine-sonntag

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 115334 krat.