CHOW CHOW

pes CHOW CHOW, pasma CHOW CHOW, CHOW CHOW slika Chow Chow je starodavna kitajska pasma, ki nosi v sebi navdih in življenje vzhoda. Kitajska legenda pravi: »Ko je bil ustvarjen svet, kateremu psu je bilo dovoljeno, da je lahko lizal drobne delčke modrega neba?« »Chow Chow-u,« je odgovoril Li Fu in tako je pes dobil svoj modri jezik ... Kljub žalostni usodi svojih prednikov je to pes, ki te s svojevrstnim značajem in očarljivim videzom na mah osvoji. Njegov videz in osebnost sestavljajo plemenitost leva, šaljivost pande, videz plišastega medvedka, ljubkost in neodvisnost mačke in lojalnost ter vdanost psa.

Chow je ena najstarejših pasem. Njegova zgodovina sega 3000 let v preteklost. Kinološki zgodovinarji zatrjujejo, da je njegova izvorna domovina Kitajska, saj je Chow, kakršen je poznan danes, prepoznaven že v poeziji in skulpturah iz časa dinastije Han.

Chow Chow je imel dramatično zgodovino, saj so ga občudovali cesarji, kasneje pa so ti psi na Kitajskem doživeli tragično usodo, ker so postali hrana in obleka človeku. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bil ljubljenec filmske smetane v Hollywoodu.

Chow Chow je pasma, ki jo uvrščamo med špice, natančneje med azijske špice. Delimo jih na nam v Sloveniji nekoliko bolj poznane dolgodlake in manj poznane kratkodlake. Chow je srednje velik, krepak in kvadratno grajen pes z dobro razvitim mišičevjem in močnimi kostmi. Telo je kompaktno, kratko in široko, rep je visoko nastavljen in zavit prek hrbta. Dolgodlaki imajo ravno, srednje dolgo nepriležno dlako z gosto poddlako. Izdatneje je odlakan del okoli vratu, tako imenovana griva, ki spominja na leva. Kratkodlaki Chow ima kratko, priležno dlako.

Chow Chow je miren, neodvisen, zelo inteligenten in aristokratski. Nič ni bolj atraktivnega, kot mladiček Chow Chowa. Je kot puhasta kepica, ki nas spominja na plišastega medvedka. Ob tem nikakor ne smemo pozabiti, da je ta medvedek živo, razvijajoče se bitje s svojimi potrebami in značajem. In njegov značaj je nekaj prav posebnega in v tem je resnično edinstven. Sicer ne vidim pravega razloga, da so Chow Chowi zaradi svojega značaja prišli na »slab glas«, da so popadljivi. Površinsko gledanje njegovega značaja morda res pusti vtis nedostopnega, nejevoljnega in skrajno neučljivega psa, a nikakor popadljivega in agresivnega. Je nezaupljiv do tujcev in zelo samozavesten. Včasih nekoliko aroganten, a nikoli do svojega človeka. Lastnik ob Chow Chowu neizmerno uživa. Na svojega lastnika in družino je zelo navezan, čuti veliko pripadnost in kot večina psov je tudi Chow Chow prepričan, da je človeku enakovreden.

Lahko mu zaupamo otroke ob prisotnosti odrasle osebe, pozorni moramo biti, da otroci z njim ravnajo nežno.

Z drugimi psi običajno ne prijateljuje, a je do njih obziren. Chow Chow tiho čuva hišo in vrt, njegov mrk pogled in izraz svari tujce. Resnično je dober čuvaj in laja le takrat, ko je to potrebno, a naziv pes čuvaj zanj ni ustrezen, ker nikakor ni primeren pes za samevanje v pesjaku. Potrebuje veliko pozornosti in naklonjenosti. Ob pravilni socializaciji se razvije v izredno prijetnega, nežnega in vdanega življenjskega prijatelja.

Kot vsak dolgodlak pes tudi Chow Chow potrebuje redno nego bujne dlake. S krtačenjem je potrebno pričeti zelo zgodaj, da se pes navadi in sodeluje pri tem opravilu, ki ga bo spremljalo vse življenje.

Glede hrane ni izbirčen, vendar je priporočljivo, da ga hranimo s pasmi primerno dieto. Vsakodnevni sprehodi so nujni ne le zato, da se pes sprosti, raziskuje in izživi energijo, ampak tudi z vidika razvijanja in ohranjanja primerne kondicije. Dovolj pasmi primernega dnevnega gibanja bo Chow Chowa ohranjalo vitalnega in le dovolj dobro razvito mišičevje bo nudilo optimalno podporo kostem.

Chow Chow je pasma, ki je izredno občutljiva na višje temperature in nikakor ne tolerira vročine. Zato je pomembno, da v vročih poletnih dneh psu zagotovimo hladen in senčen prostor, če ne gre drugače, s klimatskim hlajenjem prostora. Ob tem tudi omejimo sprehode na zgodaj zjutraj in zvečer.

Ker je pasma zdravstveno precej delikatna v smislu, da se pogosto pojavljajo dedno pogojena patološka stanja, svetujeva, da se pri izbiri mladička temeljito pozanimate in preverite zdravstveno stanje prednikov in tudi linije, od koder psiček prihaja. Poleg kolčne displazije se vedno pogosteje in intenzivneje pojavlja tudi komolčna displazija, nemalokrat tudi entropija (uvih vek).

Chow Chow je poseben pes za posebne ljudi! Ob nakupu se mora bodoči lastnik zavedati njegove drugačnosti. Je pes, ki nosi v sebi čudoviti svet, katerega človek začuti le, če ima to srečo, da deli z njim trenutke življenja.

POVZETEK STANDARDA. FCI V, št: 205

SPLOŠNI VIDEZ: krepke in skladne konstitucije z dobro razvitim mišičevjem. Bujne nepriležne dlake z visoko nastavljenim repom zavitim prek hrbta.

TRUP: kratek, kompakten, širok in globok. Zgornje in spodnje linije so ravne, prsa so široka, globoka in mičičasta. Prednje in zadnje okončine popolnoma ravne, stopala so okrogla, rep je nošen zvit prek hrbta, bogato odlakan in visoko nastavljen.

GIBANJE: hoja mora biti dinamična, nemotena, agilna oziroma spontana in nikoli okorna.

DLAKA: - DOLGODLAKI TIP PSA: dlaka je bujna, gosta ravna in nepriležna z gosto poddlanko. Zaželjena je poudarjena griva oziroma bujneje odlakan vrat in daljša odlakanost na sprednjih in zadnjih okončinah - hlačke. - KRATKODLAKI TIP PSA: dlaka je kratka, gosta ravna in priležna

BARVA DLAKE: rdeča, modra, črna, krem in jelenjecimetova. Barvo dlake se ocenjuje na enakovredni stopnji.

MERE: višina psov je od 48 do 56 cm, psic od 46 do 51 cm, teža pa od 20 do 32 kg.

NAJPOGOSTEJŠE HIBE: kolčna in komolčna displazija (nepravilen razvoj), rožna barva ust in jezika, slabo pigmentiran smrček (najpogosteje pri krem Chow Chow-ih), povešen uhelj ali uhlja, pomanjkljivo zobovje.

Opis pasme: Tanja Kožuh & Peter Bavdek TANYA'S FAIRYLAND Chow Chows

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 68951 krat.