CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL

pes CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL, pasma CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL, CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL slika Tej dolgouhi »igrački«, nekateri skrajšano pravijo kar Cavalier. Izvira iz Velike Britanije, kjer so ga v daljni preteklosti uporabljali kot lovskega psa. Od 11 stoletja dalje, pa se je pojavljal predvsem kot spremljevalec članov kraljeve družine in plemstva. Na to nakazujejo tudi številni portreti plemenitašev od 16 do 18 stoletja.

Sloves dobrega in zvesteg družabnika, se je pri tej pasmi uveljavila vse do danes. Njegova idealna velikost je med 29 in 33 cm, tehta pa od 4.5 do 8.5 kg. Njegovo telo krasi srednje dolga svilena dlaka. Pojavlja se v 4 barvnih odtenkih in sicer kot rdečkasta, rjavo bela, črno rjava ali trikolor – belo črna z rjavo na določenih mestih. Vendar pa ta prelepa svetleča se dlaka potrebuje tudi veliko nege. Z rednim krtačenjem in občasnim kopanjem (največ 2x tedensko) boste dosegli, da bo vaš kuža izgledal zdravo in negovano. Posebno pozornost pa seveda namenite njegovim nagajivim dolgim ušesom.

Cavalier je izredno prisrčen kuža. Je vdan, nežen, vendar kljub svoji majhnosti in nežnim izgledom izredno pogumen. S svojimi prosečimi žametnimi očmi, vas bo vedno znova razveseljeval, pomirjal in prepričeval, kako rad vas ima. To družabno, veseljaško bitje, je, ne samo izredno prijazno in zaupljivo, ampak tudi igrivo in radoživo. Je prilagodljiv, potrpežljiv, zelo intelegenten in tudi vodljiv. Rad bo sodeloval z vami in se pridno učil. Seveda pa si pri tem ne dovolite spodrsljajev, kot so razne prisile in vpitje, kajti zavedajte se, da ste v svoj dom sprejeli zelo nežno bitje. Sprehod s Cavlierjem vam bo v veselje. Ne bo vas sram, saj se dobro razume tudi z drugimi živalmi, le paziti je treba, da ga njegova zaupljiva narava ne pripelje do kakšnega nesporazuma s kakim agresivnim psom, saj potem utegne postati boječ

Cavalier potrebuje tesen stik s svojo družino, zato je njegovo najprimernejše domovanje, prav vaš dom, prostor, kjer bo z vami delil vse in postal enakovreden član, za kar vam bo neznansko hvaležen in vam to vedno znova in znova iskreno izkazoval.

Kot zanimovost lahko navedemo še to, da so Cavalierji včasih kot mačke. Radi posedajo po »razglednih mestih«, se sami očistijo, nekateri celo ulovijo ptiče v nizkem letu in lovijo metulje. Vse to izpričuje njegovo daljno preteklost, ko so ga uporabljali še kot lovskega psa.

Cavalier ljubi sprehode, vendar pozor, pazite nanj, ker to radovedno bitjece lahko kaj hitro steče za kakšno manjšo živalco. Začne loviti metuljčke in pozabi na svet okoli sebe, s tem pa lahko sebe privede v nevarnost. (Npr. steče na cesto i.p.d.)

S tem, ko boste v svoj dom povabili Cavalierja, boste dobili pravega in vdanega prijatelja, ki mu boste lahko zaupali, se z njim pogovarjali o svojih skrivnosti. Dobili boste kužka, nad katerim bodo navdušeni vaši prijatelji in otroci. Ob pravilni negi in prehrani ni pričakovati kakšnih posebnih zdravstvenih težav in z njim boste lahko delili dolgih 12 do 14 let

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 160156 krat.