BULLDOG

pes BULLDOG, pasma BULLDOG, BULLDOG slika Izraz »buldog«, je bil prvič uporabljen okoli leta 1568 za pse, katerih potomci so sedanji Angleški buldogi. Pasma je bila vzgojena v Angliji in je bila v 17 stoletju uporabljena predvsem kot pasma za pogon na bike. V bistvu je bil v takratnih plemiških krogih izredno popularen »šport«, boj buldogov z biki. Že leta 1875, je bil ustanovljen tudi prvi klub ljubiteljev buldogov.

Danes se buldogu godi mnogo bolje. Postal je družinski pes. Nepogrešljiv družabnik in predvsem velik ljubitelj otrok. Ponekod v Angliji, ga še danes uporabljajo za varuške. Buldog zna biti zvest svoji družini in je izreden čuvaj.

Buldog je kompakten pes z močnim okostjem. Njegova dlaka je gosta in kratka. Potrebuje dnevno krtačenje in občasno kopanje. Najdemo ga v različnih barvnih kombinacijah, najpogostejša je rjava v vseh odtenkih, bela, tigrasta, včasih pa lahko celo čisto črna, vendar po standardu le ta ni zaželjena. Višina ni določena s standardom. Običajno imajo samci do 25 kg, samice pa 22. Je pa res, da v današnjem svetu lahko srečamo primere, ko buldog močno presega standardno težo.

Kot smo že povedali je danes buldog družinski pes. Je precelj ubogljiv in družaben. Vendar morajo vzreditelji zaradi njegove »bojne« preteklosti, še danes skrbno izbirati primerke za vzrejo in takoj izločiti primere, kjer bi opazili kakršnokoli agresijo.

Buldog na pogled izgleda len pes, vendar prav tako, kot vsi psi, tudi on potrebuje dnevno razgibavanje, predvsem zato, da se izognemo prekomerni teži in s tem možne zdravstvene težave.

Buldog je primeren pes tako za v stanovanje kot za zunaj, tudi v dobro izoliranem pesjaku se bo dobro počutil, vendar je treba bodočega lastnika opozoriti, da je ta pasma izredno občutljiva na povečano vročino ali mraz. Tako mu morate v teh dneh posvetiti posebno pozornost.

Buldog je znan po svoji «posebni« pojavi in je v zahodnem svetu še danes uporabljen za razne maskote šol, športnih klubov in podobno.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 33266 krat.