BERNARDINEC

pes BERNARDINEC, pasma BERNARDINEC, BERNARDINEC slika Velikan, ki prihaja iz Švice, je bil v svoji dolgi zgodovini marljiv in požrtvovalen reševalec. Ponaša se z dolgo, delovno zgodovino. Služil je na govejih farmah, uporabljali so ga celo kot lovskega psa in čuvaja.

Prvič je resno omenjen v 17 stoletju , kot »gorski reševalec«. Na starodavnem znamenitem alpskem prelazu St Bernard, je namreč reševal ljudi. Viri navajajo bernardinca z imenom Berry, ki naj bi rešil od 40 do 100 življenj. V spomin na tega junaka, so postavili celo spomenik, njegovo telo pa še danes hranijo v zgodovinskem muzeju v Bernu. Obstajajo tudi slike iz tistih časov, na katerih so uprizorjeni prizori Bernardincev z navezanimi sodčki okoli vratu, v katerih je bila »obvezna prva pomoč« (žganje seveda)

Bernardinec je mogočen pes. Zraste od 70 do 90 cm, tehta od 80 kg naprej, znani so primerki, ko so nekateri tehtali tudi več kot 100 kg. Obstajata dve vrsti in sicer kratkodlaki in dolgodlaki.

Po naravi so prijazni, zelo zvesti in ljubeči.. Bernardinec »straši« že s svojo pojavo, zato mu ni treba veliko lajati. Ni pretirano goreč čuvaj, saj je znan po tem, da prijazno sprejema goste. Pri šolanju ni vztrajen. Vendar z veliko mero potrpljenja in dobrimi živci, dosežemo, da iz majhnega Bernardinčka naredimo znosnega Bernardinca. Bernardinec zna biti tudi zelo živahen, Kar prehitro se spozabi, zato je potrebno njegovo igro z otroki skrbno nadzorovati. Vendar pa ta orjak rabi tudi svoj mir.

Bernardinčeva izjemna pojava je pritegnila tudi filmarje. Le kdo ne pozna navihanega Beethovna, bil pa je tudi gost Jamesa Bonda.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 47903 krat.