BASENJI

pes BASENJI, pasma BASENJI, BASENJI slika FCI uvrstitev: 5. skupina – špici in pratipski psi, oddelek 6. – psi primitivnega tipa brez delovnega izpita.

KRATKA ZGODOVINA
Slikovni viri dokazujejo da so psi podobni basenjijem obstajali že 4000 let pred našim štetjem. Prve basenjije so raziskovalci odkrili leta 1682 v Kongu, šele leta 1936 pa so bili v Anglijo pripeljani prvi trije psi, s katerimi se je tudi začela vzreja basenjijev.

VIDEZ
So majhni oz. srednje veliki, elegantni, atletski, kratkodlaki psi s pokončnimi ušesi, nagubanim čelom, mandljastimi očmi in tesno zavitim repom. Samice merijo od 38 do 43 cm in tehtajo od 8 do 9,5 kg (FCI standard: idealna višina 40cm, teža 9kg). Samci merijo od 42 od 46 cm in tehtajo okoli 11 kg (FCI standard: idealna višina 43cm, teža 11 kg). Imajo graciozno, samozavestno hojo, podobno konju v kasu, pri višjih hitrostih, pa svoj rep odvijejo in ga uporabijo za boljše ravnotežje. Zaželena je kvadratna oblika, se pravi da so dolgi toliko kot so visoki. Pri FCI so priznane naslednje barvne različice: rjavo/bela, trikolor, črno/bela in brindle.

pes BASENJI, pasma BASENJI, BASENJI slika ZNAČAJ
Basenji ne laja, vendar ni nem. Proizvaja nenavadne zvoke imenovane jodlanje, cvili, renči in lahko tudi tuli kot volk. Ob presenečenju ali vznemirjenosti lahko slišimo posamezni »vuf«. Je pozoren, prisrčen, energičen, radoveden in neumoren pri igri. Ponavadi je zadržan do tujcev, vendar se na svojega lastnika in ostale člane »krdela« zelo močno naveže. Je potrpežljiv do otrok, vendar se najbolje počuti s starejšim, obzirnim lastnikom. Zaradi svojega močnega nagona (lovi z vidom in vohom) je nagnjen k potepanju in lovljenju vseh hitro premikajočih se predmetov, ki mu prekrižajo pot. Zaradi takega vedenja in samostojnosti je lahko spuščanje s povodca tvegano. Ponavadi se ne razume najbolje z ne-pasjimi hišnimi ljubljenčki. Ker ne mara dežja in vode, se ob deževnem vremenu najraje cel dan ne bi premaknil iz stanovanja. Tudi potreba takrat lahko počaka. Kadar je moker ali umazan se kot mačka zliže do suhega/čistega. Podobno kot mačke tudi basenji pri igri intenzivno uporablja tačke. Ker dojema avtomobile kot priložnost za zabavo (lovljenje) ga je na prometnih območjih potrebno vedno imeti na povodcu. Najpogostejši vzrok smrti poleg starosti so namreč prometne nesreče. Je zelo požrešen in vsejed. Najbolj na svetu obožuje sončenje in stiskanje ob vroč radiator. Je zelo inteligenten ter trmast in zaradi tega zahteven za šolanje. Potrebna je velika potrpežljivost, večja trma od njegove in pozitivna motivacija, saj se drugače hitro začne dolgočasiti. Zaradi močne navezanosti na lastnika slabo prenaša samoto in je v primeru osamljenosti ali dolgočasja nagnjen k destruktivnemu vedenju. Samice znajo biti zelo dominantne, pojavlja pa se lahko tudi istospolna agresija.

SPLOŠNO
Nima tipičnega pasjega vonja, dlaka pa v večji meri izpada le dvakrat letno, ob menjavi. Ker nima podlanke ga v zimskem času rado zebe, zato ga je priporočljivo obleči. Samice se gonijo enkrat na leto, ponavadi jeseni, tako da so mladiči večinoma skoteni okoli novega leta. V zadnjih letih so se začele pojavljati samice, ki se gonijo dvakrat na leto. Povprečna dosežena starost je 14 let. Najbolj je primeren za aktivne ljudi, ki mu bodo posvetili veliko časa in energije. Zelo uživa v lure coursingu, da pa se ga motivirati tudi za agillity.

ZDRAVJE
To je načeloma zelo zdrava pasma. Pogosto se pojavlja popkovna kila, ki pa večine psov ne ovira in je ni potrebno odstraniti. Pojavlja se tudi nekaj dednih bolezni (Fanconijev sindrom, PRA in kolčna displazija), ki pa se jih pred vzrejo večinoma testira oz. pregleda. Pri nekaterih so možne alergije, naprimer na koprive in pike insektov zaradi kratke dlake.

Avtor besedila in slik: Tisa Novak, psarna ANANSI

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 38788 krat.