ALJAŠKI MALAMUT

pes ALJAŠKI MALAMUT, pasma ALJAŠKI MALAMUT, ALJAŠKI MALAMUT slika Točen nastanek te pasme bo verjetno vedno zavit v skrivnost. Prav tako verjetno nikoli ne bo moč vedeti, ali je njegov volčji videz v resnici samo v davnini udomačen polarni volk ali kakšna mešanica z njim ali čisto nekaj tretjega … Dejstvo je, da je ta prvobiten pes še vedno nekje v senci zelo znanega in nadvse popularnega sibirskega huskija, za kar je kriva neverjetna podobnost teh dveh pasem. Toda budno oko bo opazilo, da je malamut v resnici veliko bolj impozanten kot husky.

To je pravi orjak. Osuplja nas s svojo velikostjo 58 do 63 cm in težo od 34 do 38,5 kg. Njegova gosta dvojna dlaka vzbuja občutek, da je še večji. Priporočljivo je, da malamuta krtačite enkrat tedensko, ko mu dlaka izpada, pa vsak dan. Če ga takrat tudi skopate, mu boste naredili veliko uslugo, saj bo tako dlaka prej izpadla. Znano je, da malamut nima izrazito »pasjega« vonja. Je tudi zelo čist pes. Njegov obraz s prečudovito masko in mehkimi rjavimi očmi nas bo vedno prijazno pozdravil kljub temu, da je tako zelo podoben volku.

Njegova dežela je Aljaska. Vzgojilo naj bi ga pleme po imenu Mahlemut. Njegovo ime se je v javnosti pričelo pojavljati okoli 1896, ko je na Aljaski nastopila t. i. zlata mrzlica. Takrat so opazili njegove izredne sposobnosti in postal je popularen. Uporabljali so ga za vleko sani, izkazal se je kot izredno vztrajen in močan. Njegova izredna sposobnost za orientacijo pa je rešila marsikatero odpravo v neznano in ledeno pokrajino.

Danes se malamutu godi mnogo bolje. Postal je predvsem družabnik. Uporablja se kot družinski pes. Vendar kljub temu, da je od takrat, ko je vlekel sani po daljnem severu, minilo že ogromno časa, vas bo še vedno izredno rad vlekel. Pa naj bo to na saneh, na smučeh, rolerjih ali kar tako. Ljubi veliko gibanja, predvsem v zimskem času, ko postane resnično tisto, za kar je bil ustvarjen.

Malamut ima močan značaj. Je neodvisen, zelo dobro se zaveda, da je popolnoma sposoben preživeti sam in to svojemu lastniku tudi pokaže. Ne bo trpel podrejenosti, on bo z vami enakopraven. Če bo opazil, da mu niste kos, bo rade volje prevzel vlogo vodje in vas spravil v položaj, ki mu zopet ne boste kos in vaše sobivanje z malamutom lahko sčasoma postane nemogoče.

Toda pozor!! To ni alarm, pri katerem bi morali obupati. Če boste svojemu malamutu pokazali, da ste sicer zelo mirni in prijazni, včasih zabavni, ampak tudi strogi in predvsem trmasti, vas bo kaj kmalu začel upoštevati in vas priznal za svojega vodjo. Vedel bo, da ste mu pripravljeni nuditi vse, kar potrebuje, vendar ni dobro z vami češenj zobati. Tako bosta postala prijatelja v dobrem in slabem tudi celih 12 let. Malamut je namreč izredno prilagodljiv, vzdržljiv. Je še razmeroma zdrava pasma.

Malamut je prijazen. Rad ima ljudi. Je tih, ne bo se pritoževal na način, kot se drugi psi. Ne bo vas spravljal v zadrego pred sosedi z nenehnim lajanjem. Le tu in tam, če se bo čutil osamljenega ali pa na njegov prav poseben način razpoložen, bo zavijal kot volk.

Poleg tega, da bo malamut vedno znova želel prevzeti položaj vodje in preizkušal vaš prag potrpežljivosti, bo življenje z njim nekaj posebnega. Zagotovite mu svobodo, veliko gibanja, dovolite mu, da bo vlekel, pa karkoli že, samo da bo, in vedno znova vas bo pričakal nasmejan in mahal s tistim svojim košatim zavitim repom, tako značilnim za polarne pasme.

Malamut zna biti tudi zvezdnik. Videti ga je namreč moč tudi v filmih. Bil je glavni junak v Belem očnjaku, reševal življenja skupaj s huskyi v Eight below, se norčeval iz ubogega zobarja v Snežnih psih …

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 97709 krat.